Kategorie:

Zdrowe jedzenie

Avatar
Opublikowane przez mateusz

Zdrowie to aspekt życia o który warto zadbać. Najprościej stan swojego zdrowia jest poprawić za pomocą odpowiedniej i zbilansowanej diety. Na rynku jest wiele produktów spożywczych, którym od lat przypisywane są właściwości lecznicze i poprawiające ogólną kondycję. Pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl są warzywa. Są to bez wątpienia cenne i niezastąpione źródła drogocennych związków organicznych jak białka, węglowodany i zdrowych, nienasyconych tłuszczów roślinnych. Są skarbnicą wielu witamin. I tak na przykład marchew jest najcenniejszym źródłem witaminy A i karotenu, które pozytywnie wpływają na wzrok. Owoce cytrusowe jak na przykład grejpfrut pomagają w odchudzaniu a dodatkowo są bogate w witaminę C, która zapobiega powstawaniu szkorbutowi. Warzywa zielone są źródłem witaminy E, która warunkuje prawidłowy rozwój biologiczny i funkcjonowanie tkanki mięśniowej. Wpływa pozytywnie na przebieg procesów rozrodczych. Szpinak dostarcza witaminę K, która pozytywnie wpływa na procesy krzepnięcia krwi. Innym produktem spożywczym, nie będącym warzywem a bogatym w wartości odżywcze są miody. Ten słodki produkt jest wytwarzany przez pszczoły właściwe. Powstaje na skutek przetwarzania nektaru kwiatowego roślin miododajnych. Istnieją też miody wytwarzane w sposób sztuczny. Głównym składnikiem miodu są węglowodany i kwasy organiczne. Poza tym w składzie zawarte są olejki eteryczne, które nadają specyficzny zapach. Na barwę miodu wpływa wiele czynników, przykładem są karotenoidy. Miód jest niezwykle cennym produktem odżywczym, szczególnie dla osób pracujących fizycznie. Obniża ciśnienie, poprawia przepływ krwi, pomaga chronić wątrobę. U dzieci spożywanie miodu wpływa bardzo korzystnie na rozwój umysłowy i zwiększa odporność na choroby. Miodu nie należy podawać dzieciom przed skończeniem pierwszego roku życia. Zawiera witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.