makaron z pesto
Kategorie:

Makaron z pesto i pieczarkami

Avatar
Opublikowane przez copywriter

Jednym z bardzo szybko i smacznie podanych dań obiadowych może być makaron z pesto. Szybko, to znaczy przygotujemy je w czasie poniżej trzydziestu minut, pod warunkiem, że w domu mamy wszystkie składniki. Jeżeli nie, czas zakupów należy doliczyć do czasu spędzonego w kuchni. Aby ugotować smaczny makaron należy zaopatrzyć się w jedną sztukę piersi z kurczaka, główkę czosnku. Będą nam potrzebne trzy ząbki, ale sprzedają zazwyczaj całe główki. Do tego potrzebne nam będą takie produkty jak: jeden pęczek naci pietruszki, trochę orzechów nerkowca, nieduża ilość kukurydzy, pół słoiczka suszonych pomidorów, pół słoika czarnych oliwek, trochę oliwy z oliwek, sześć dorodnych pieczarek, no i oczywiście podstawa, czyli makaron.

Od czego zaczynamy, kto zgadnie? Oczywiście od makaronu. Jak go gotujemy? Jak najbardziej „al dente”, czyli tylko przez kilka minut w osolonej wodzie i najlepiej z dodatkiem oliwy z oliwek. To ma być makaron z pesto, tak więc zabieramy się do sosu. Natkę pietruszki trzeba umyć i wstępnie posiekać na kawałki, po czym wrzucić do miksera lub naczynia z blenderem. Dodać orzeszki nerkowca i trzy ząbki czosnku, po czym wszystko staranie rozdrobnić, wymieszać z makaronem i odstawić. Pieczarki kroimy na kawałki, wrzucamy na patelnię i podduszamy, dodajemy pomidory, kukurydzę i oliwki. Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie i dodajemy do warzyw. Makaron posypujemy mieszanką warzyw i kurczaka, posypujemy serem. Może to być dowolny ser, jednak chyba najlepszy będzie mozzarella. Nic tylko siadać do stołu.