Chłodzenie i zamrażanie produktów jest bardzo ważne w przemyśle spożywczym. Szczególnie jeśli robi się to na dużą skalę. Służą do tego specjalne urządzenia, które pełnią istotną funkcję. W przyrodzie ciepło zazwyczaj przechodzi z pomieszczenia o wyższej temperaturze do pomieszczenia o temperaturze niższej. W chłodziarkach, zamrażarkach, wentylatorach jest jednak inaczej. Jak? Proces ten działa na odwrót, a więc – ciepło ucieka z pomieszczenia o temperaturze niższej do wyższej. A więc – z produktów spożywczych do otoczenia. Działa w ten sposób każda zamrażarka i chłodziarka. Z pewnością nie każdy o tym wiedział, a jest to informacja istotna, szczególnie jeśli taka pompa się zepsuje. Na większą skalę stosowane są pompy ciepła dużej mocy. Gdzie się ich używa? Zazwyczaj w specjalnych samochodach chłodzących, które przewożą produkty spożywcze, które z kolei muszą zostać zamrożone, aby nie doszło do ich zepsucia. Tak więc, pomimo takiej a nie innej nazwy, pompy ciepła działają właśnie w ten sposób.